fbpx

Inspiration fra Egtved til Køb lokalt dagen

Better Block – Bedre fælleskab

 

Egtved – interview med Dorte Sommerlund – formand for handelstandsforeningen

I Egtved har man valgt at gøre Køb Lokalt dagen til en større social begivenhed i byen. Her har man slået dagen sammen med et lokalt initiativ, som er baseret på Better Block metoden, som er populært i USA. Her går lokalmiljøet sammen om at skabe et mere spændende byrum. F.eks. tager man en kedelig gade og maler den i spændende farver eller bygger en legeplads eller et område, hvor folk kan samles og være sammen på en ny måde.

Dorthe Sommerlund fra Egtved
Vores udfordring er, at handelslivet er spredt over hele byen, så vi har ikke en samlet gågade. Her tager man sin bil og kører hen til forretningen. Så det kan være svært at skabe sammenhæng. Det tror jeg, mange andre små byer kan nikke genkendende til. Men med Better Block metoden og Køb Lokalt Dagen, vil vi forsøge at skabe den sammenhæng og aktivere hele byen. Vi er lige startet op på projektet med et fælles brainstorm-møde i byen. Der mødte 80 borgere op fra forretninger, foreninger, erhverv og skole, men også private som bare var nysgerrige.  Det synes jeg er utroligt flot. Nu har vi så en lang liste af idéer, som vi går videre med i næste uge.

Køb Lokalt dag er også skoledag

Egtved skole har på eget initiativ valgt at gøre den 25. april til en skoledag. Men en anderledes skoledag, hvor alle 200 elever og deres forældre stiller op med hammer, sav, malerpensler og fælles madlavning. Desuden har flere af de lokale håndværkere allerede meldt sig på banen.

Vi har 11-12 butikker tilmeldte pt. Og det er godt. Men jeg håber, der kommer flere til. Jeg tror på, at det nok skal komme, når vi for alvor får gang i vores fælles projekt. Jeg håber, det bliver så spændende, at ingen i byen vil gå glip af det. Det er utroligt dejligt med den store opbakning indtil videre!

Lang tradition for sammenhold

I Egtved har vi altid haft stor tradition for at stå sammen. For vi kender alle udfordringer ved at bo i et lille samfund. Men vi prøver at bakke hinanden op. Derfor er det ekstra godt, at vi nu har den her dag som samlingspunkt, der kan binde det hele sammen.

Desuden er vi så heldige, at vi fornyligt har fået både multihal og svømmehal. Det er noget, der trækker folk til. Men det forpligter også, for det skaber en ekstra forventning og behov for et handelsliv. Så det er i alles interesse, at byen er levende. Og det er en dejlig ting ved at bo her.

Vender udfordringerne til noget positivt

Det er ikke nogen hemmelighed, at det er udfordrende at drive forretning i en lille by. Vi taler også meget om, hvor ærlige vi skal være overfor vores kunder om, hvordan det går. Vi vil jo ikke være negative, og de skal ikke have ondt af os. Men vi oplever faktisk, at mere ærlighed er godt, for det skaber en bevidsthed om, at det ikke er nok at sige, man skal handle lokalt. Men skal også gøre det. Hele byen er nødt til at bakke op, for det smitter af på både foreningsliv og fritidsaktiviteter.